top of page
  • Foto van schrijverYvan Berqué

Project Zjim! 't Is gedaan!

In deze derde en laatste blog over mijn ontwerpen voor Zjim! (merknaam van een artisanale honing) heb ik het over de finalisatie van het project. Ik toon de verpakking en enkele andere toepassingen van het logo. Heb je de vorige blogs gemist? Lees hier blog 1 en blog 2.


De verpakking


Een logo ontwerpen is fun, maar het wordt pas echt interessant als ik het mag toepassen. Omdat ‘Zjim!’ van bij de start ging om een verpakking ontwerpen is het etiket voor de honingpotten de eerste terminus voor de implementatie van het logo.
Geen enkele verpakking bestaat uit een logo en een paar lijntjes tekst. Het moet meer zijn dan dat. Je hebt kleur, vorm, tekst en wettelijke bepalingen.


De kleuren heb ik al vastgelegd in een vorige fase (lees mijn blog waar ik het over kleur had). Hier moet ik niet meer over piekeren.


Als vormelement heb ik een hexagoonmotief ontworpen. Ik hield het netjes binnen het uitgestippeld kleurenpalet en waakte erover dat het het logo niet zou overschaduwen. Het moet een ondersteunende en onderscheidende functie hebben. Het logo (merk) moet de aandacht trekken.Het ‘speels’ aspect is belangrijk voor ‘Zjim!’. Daarom zocht ik naar een vorm van visuele/typografische/taalkundige speelsheid. De baseline ‘Stif goet!’ (‘Zeer lekker’) versterkt de claim dat het hier om een 100% lekker én lokaal exclusief product gaat. Door creatief om te gaan met het West-Vlaams dialect en woorden voegde ik er nog een sloganesk verhaal aan toe. ‘ZOETE – gemakt deur bietjes – BZZZZZZZZZZZ… – BIOLOHIS – ut de natuur – Vo hoestjes’ integreerde ik op de vrije ruimte van het etiket. Dit was iets waar ik verder nog dingen mee kon doen (zie verder hieronder).


Een verpakking moet duidelijk maken wat de inhoud is en bij voeding komen daar nog strenge richtlijnen bovenop. Naast de inhoud (gram, kilo, liter,…), is het verplicht te vermelden wat de ingrediënten zijn en wat hun herkomst is. De houdbaarheidsdatum, allergenen en andere gezondheidsaspecten moeten er ook op.


“Een verpakking moet duidelijk maken wat de inhoud is.”

Voor het 250g-etiket spreken we over een oppervlakte van 240 op 65 mm. Dit is een vrij kleine ruimte om alles in te passen. Ook dit is een onderdeel van goed grafisch design: alle elementen ruimte geven op de juiste plaats. Hiërarchie is hier van groot belang. De ingrediënten moeten leesbaar zijn, maar mogen niet in het oog springen. De grafische elementen en slogans moeten hun rol spelen zonder het logo of de merknaam weg te drummen.


Door te kiezen voor een zeshoekige bokaal, deel ik ook het ontwerp in 6 vlakken. Dit maakt het eenvoudiger om de dingen uit elkaar te houden.
Naast vormgever is er ik ook een rol voor mij weggelegd om de klant te adviseren over wat allemaal nodig en mogelijk is. Wat is er reeds en wat kunnen we ermee aanvangen? Daarom stel ik dikwijls wat toepassingen van het logo en huisstijl voor. Voor ‘Zjim!’ toonde ik hoe het logo kan aangebracht worden op bijenkasten en draagtassen. Als uitsmijter dacht ik dat een cargofiets leuk zou zijn om honing aan huis te leveren. Dit zou een mooie wijze zijn om het ecologische van het product nog meer te benadrukken.

Gedaan met Zjim!


Ziezo. Hier eindigt Project ‘Zjim!’. Nu ik alle stadia in detail heb overlopen, valt het mij weer op hoeveel werk ik in zoiets stop. Dit liep nu over een paar maanden, maar ik heb hier natuurlijk geen 8 weken doorlopend aan gewerkt. Het project zoals het hier te zien is, heeft mij zo’n 20 uren creatie gekost. Ik vond het zeker de moeite waard en ik ben tevreden met het resultaat. Laat de bijtjes nu de rest maar doen.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page