top of page
  • Foto van schrijverYvan Berqué

Scoren in de openingsseconden

Bijgewerkt op: 5 mrt. 2022

Ik hou van films. Alles tussen blockbusters en cinefiele prenten kan me bekoren. Wanneer blijft een film hangen bij mij? Wel, in de eerste plaats moet ik er een uitgesproken emotie aan overhouden. Ben ik geraakt door het thema, de regie of acteerprestaties? Kan ook nostalgie zijn, zoals Star Wars en James Bond. Maar ik heb gemerkt dat ik nog een andere maatstaf heb… de begin- en eindtitels.Direct mee


Een slechte film met goede grafiek zal me bijblijven. Als de begintitels mij bevallen, ben ik geneigd om de film van mildere kritiek te voorzien, ook al was het geen hoogvlieger. Het belang van een goede start is hiermee nog maar eens bewezen, want wie moet achtervolgen, zal het altijd lastig hebben. Hier volgen mijn 10 favorieten in willekeurige volgorde (klik op de afbeelding voor de link). Ik voorzie ze niet van uitgebreid commentaar, ik laat ze voor zich spreken.A long time ago…


Eén van de meest iconische ooit. Leest niet makkelijk, maar de analogie met de eindeloos voorbijvliegende ruimteschepen is overduidelijk.


Rosebud


De eerste keer dat ik Citizen Kane van Orson Welles zag, was tijdens mijn lessen film aan de Gentse Academie. De strikte en sobere typografie van de eerste seconden is me altijd bijgebleven. De magistrale openingsscène plukt er de vruchten van.Frans frivool


Le cinéma français… ik heb er heel mijn jeugd van genoten. Het was de tijd voor kabeltelevisie en van streaming droomde men zelfs nog niet. De kleurrijke speelsheid zet meteen de toon voor een vrolijke film. Le Grand Restaurant met de onvermijdelijke De Funès.Clouseau in het donker


Nog een komedie. Ik kon natuurlijk ook voor Pink Panther kiezen, maar deze vind ik beter. Een film die begint met een Looney Tunes-achtige animatie verdient zijn plaats in mijn lijst.Wat Shaft de pot?


Zeker niet één van mijn lievelingsfilms. Maar de wandeling van Richard Roundtree doorheen New-York zet de toon voor de hele film. Je bent meteen ondergedompeld in de grootstad.


Om groen van te worden


The Matrix. De geanimeerde code zoog me recht de film in. Ik zou deze even legendarisch als Star Wars durven noemen. Super hoe de logo's van de filmmaatschappijen ook gestijld werden naar de film.Is er een monster in de zaal?


Of hoe je het uitgangspunt van een volledige film samenvat in nog geen 2 minuten. Pixar tovert altijd een brede glimlach op mijn gezicht.Om een moord voor te plegen


Ik zag Se7en tijdens een première zonder te weten wat me te wachten stond. Na de begintitels wist ik hoe laat het was. Brrrr…Een lange titel = lange aftiteling


Oké, ik ging het hebben over BEGINtitels en dit zijn de eindcredits voor Lemony Snicket's Series of Unfortunate Events. Maar dit is zo mooi… ik kon het niet laten.Er is liefde in Rusland


Voor mij hoort elke James Bond-film in deze bloemlezing. Ik koos deze omdat het één van de oudste is en bij mij de toon zette voor doordachte begintitels. Toveren met typografie op de navel van een heupwiegende buikdanseres… faut le faire.


Ik weet het, ik weet het


Er zijn nog tientallen films met uitzonderlijke openingscredits. In het anderhalfuur dat ik nodig had om deze blog te schrijven, vielen deze me eerst binnen. Ik denk dat ik een volledige blog kan wijden alleen al aan de typografie van James Bond-films. Hmmm… dat is een uitdaging die mij bevalt.22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page