top of page
  • Foto van schrijverYvan Berqué

Waarom een professioneel logo?

Veel organisaties, startups, kmo’s en kleine ondernemers stellen zich op een bepaald moment deze vraag: ‘Zal ik zelf mijn logo ontwerpen of schakel ik een pro in?’ Onder het moto ‘wat je zelf doet, doe je niet altijd beter’, pleit ik om een specialist onder de arm te nemen.
Je verwent je bedrijf graag en je hebt er altijd het beste mee voor. Je bent er constant mee bezig en stopt er kapitaal in. En uiteraard heb je er dan moeite mee om sommige facetten ervan over te laten aan derden. Zo ook het logo, het gezicht van je onderneming.

“Als ik een logo teken, weeg ik talloze factoren tegen elkaar af: vorm en kleur, leesbaarheid en of het geschikt is of niet.”

Ik creëer al meer dan dertig jaar logo’s en kan op mijn communiezieltje beloven dat ik elk ontwerp als mijn eigen kind behandel. Als ik een logo teken, weeg ik talloze factoren tegen elkaar af: vorm en kleur, leesbaarheid en of het geschikt is of niet. Veel aspecten zijn voor mij vanzelfsprekend geworden, want het is mijn dada, mijn job. Die specifieke expertise ontbreekt een ondernemer en net daarom is het verstandig een professional te raadplegen.


Een logo in 5 vragen


Welk beeld vat mijn zaak, firma of vereniging samen? Ik ben bakker, producent van fijne vleeswaren of festivalorganisator. Elke case zal om een andere oplossing vragen. En elke oplossing biedt verschillende mogelijkheden. De juiste vinden is een echte uitdaging.
Hoe doen mijn concurrenten het? Kopiëren is nooit de juiste aanpak. Maar als je teveel afwijkt van de beeldtaal in je sector, loop je de kans niet herkent te worden. Het juiste evenwicht vinden doe je niet op 1-2-3, het vraagt een grondige voorbereiding en research.


Kleur? Les goûts et les couleurs ne se discuttent pas. Je mag fan zijn van felle kleuren, maar je uitvaartservice zal er niet goed bij varen. Zwart past altijd, behalve in het palet van een kinderdagverblijf. Een kleur kies je niet omdat je het mooi vindt, maar omdat het past bij je bedrijf. Ik zwijg dan nog over kleuren combineren en trends. Je zou er kleurenblind van worden.
Typografie, is dat ook belangrijk? Het juiste lettertype kiezen is niet evident. Als boekhouder is een frivool lettertype uit den boze, maar dit betekent niet dat het karakterloos moet zijn. En als je er dan eentje kiest in de juiste stijl, kan de leesbaarheid tegenvallen.
Does size matter? Tuurlijk. Afhankelijk van de toepassingen kan je in de problemen komen bij uiteenlopende formaten. Het logo van je brasserie is een gedetailleerde pentekening van de gevel en siert trots je menu’s. Maar het verandert in een onherkenbare brij als het op je smartphone verschijnt bovenaan je website. Weg mooie pentekening.


Samen doe je het beter


Een goed logo maak je samen met een specialist. Een goede designer luistert naar de klant en houdt rekening met zijn of haar wensen. Weet de klant niet welke weg te nemen, dan gidst de vormgever.


Als ontwerper heb ik in de eerste plaats de dienende rol mijn klanten te helpen de juiste keuzes te maken. Ik smeed alle elementen – vorm, kleur, lettertype en beeld – tot een harmonieus en sterk geheel. Of een klant me nu alle vrijheid geeft of de teugels stevig in handen houdt, samen komen we altijd tot een beter resultaat.

Ben je beginnend ondernemer of plan je grote veranderingen in je bedrijf? Dan is een (nieuw) logo daar een belangrijk deel van. Het is misschien tijd voor een frisse wind of een andere aanpak… ik zal je in ieder geval met plezier en toewijding op weg helpen.


54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page