top of page
  • Foto van schrijverYvan Berqué

Waar haal ik mijn inspiratie?

Elk ontwerp moet een antwoord bieden op de vraag van de klant. Mijn vorige post ging onder andere over het belang van een goede briefing bij logodesign. Dit is de methodische kant, maar er is ook een emotionele kant aan het designproces. Dit facet moet je kweken en opbouwen in je dagelijkse leven. Het moet een onderdeel worden van je onderbewustzijn.

“Hou je ogen, hart en geest OPEN”

De ouwe rotten


De leraars en mentors die ik in het onderwijs en tijdens mijn loopbaan ontmoette hebben me geïnspireerd. In goede en in slechte zin. Ik koester de eerste, maar ben die laatste nooit vergeten.


Mijnheer Deleu gaf me elke maandag in het eerste leerjaar de kans om mijn voorbije weekend te vertellen. Dat een groot deel verzonnen was, wist hij maar al te goed. Ik liet mijn fantasie de vrije loop en genoot ervan om dingen te verzinnen. Mijn leraar maakte me duidelijk dat je moet durven je gedachten de vrije loop geven. Na zijn pensioen heeft Hervé Deleu een mooi literair œuvre uitgebouwd… hij weet dus zeer goed hoe belangrijk verbeelding is.
Koop een grote boekenkast


Mijn tienerjaren stonden in het teken van strips. Ik zocht mijn weg in verschillende genres en verzamelde doorheen de jaren een mooie collectie. Mijn boekenkast groeide en raakte na mijn academische opleiding verder gevuld met naslagwerken, grafische boeken en nog meer strips. Ze zijn een immer beschikbare bron van kennis en ideeën.Mooie inspirerende boeken hoeven niet duur te zijn. Op beurzen vind je altijd gratis brochures en catalogi. Toppers zijn Batibouw, Het Vakantiesalon en Interieur Kortrijk. Op reis kijk ik er altijd naar uit om plaatselijke toerismekantoren te plunderen van hun mooiste drukwerk. In cultuurcentra en -café's valt er ook altijd iets te rapen.

Af en toe laat ik me eens verleiden om een exclusief (duur) boek te kopen, maar 80% van mijn collectie bestaat uit afgeprijsde en tweedehands boeken. Het Boekenfestijn (een tourende discount boekenbeurs) zorgt altijd voor een boost in mijn aankopen, maar ook rommelmarkten, tweedehandswinkels en stockverkopen van uitgeverijen en bibliotheken leveren vondsten op.

Ik beperk me trouwens niet tot kunst of grafische vormgeving. Alle thema's zijn toegelaten. Een geïllustreerde Slovaakse bijbel, een fictieve reisgids van Transylvanië, een 16-delige jeugdencyclopedie,… alles wat visueel interessant is komt in aanmerking.Bestudeer je grote voorbeelden


Een voetballertje vergaapt zich aan Messi op TV, een architectuurstudent komt ogen tekort in Barcelona en een hobbykok vraagt zich af hoe Kobe Desramaults een biefstuk bakt. Als je een passie hebt, dan is er altijd iemand je grote voorbeeld.


De muziek van Pixies is in your face maar hun platenhoezen zijn van een andere subtielere wereld. Het artwork was altijd in handen van Vaughan Oliver (12 september 1957 – 29 december 2019). Hij was mijn eerste grafische idool. Hij plaatste het beeld centraal en verrijkte het overvloedig met grafische elementen en expressieve typografie. Visueel overweldigend, maar toch sober. Omdat zijn werk me zo intrigeerde, las ik ook veel over zijn methode en inspiratie. Ik probeer bij elke designopdracht de Vaughan in mij wakker te schudden om zo het beste uit mezelf te halen.
Inspiratie is overal


Het is zoals The Matrix: je neemt de blauwe pil en je ziet nougatbollen of je slikt de rode pil en een er gaat een wereld voor je open. Ik laat me graag verwonderen door mijn omgeving. Banale dingen kunnen mijn ogen openen en oplossingen bieden voor lopende of toekomstige vraagstukken. Vroeger gebruikte ik mijn camera en fotografeerde ik alles voor mijn archief, tegenwoordig is mijn iPhone een vat vol beelden. Scroll eens door mijn Instagramaccount en je zal een deel van mijn inspiratie vinden. Overal waar ik kom zie ik dingen die ik mooi of creatief vind. Van muurschilderingen in Louvain-La-Neuve en Krakau tot verpakkingen in Londen of Berlijn. Ik winkel dolgraag als ik op vakantie ben. En het hoeft geen exclusieve designwinkel te zijn, een doodgewone supermarkt waar je andere oplossingen ontdekt voor alledaagse producten is al een feestje op zich.

En het w.w.w. dan?


Natuurlijk schuim ik regelmatig het web af op zoek naar ideeën en inspiratie. Maar dit is dan voor een specifieke zoektocht. Ik kan vol bewondering kijken naar etsen van M.C. Escher of een film van David Lynch, maar hun vormentaal of stijl zal je niet terugvinden in mijn werk. Er is een verschil tussen inspiratie beleven en inspiratie zoeken. Het ene overkomt je, het andere ga je actief opzoeken.Je inspiratie ben je zelf


Je staat dus zelf in voor je inspiratiebronnen. Hou je ogen, hart en geest OPEN. Als je niks wil zien, kan je ook niks zien. Gun jezelf een kinderlijke nieuwsgierigheid. Kom buiten, ga naar tentoonstellingen, lees boeken met je ogen, kijk naar je flesje bier, stap eens van je fiets als je een muurschilderij voorbijrijdt, bewonder grafstenen in kerken… grafiek en beeldvorming zijn overal.49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page