top of page
  • Foto van schrijverYvan Berqué

Een logo is een driehoeksverhouding

Bijgewerkt op: 1 dec. 2021

Hoe kom ik tot een (goed) logo? Dat is zweten en wroeten in drie hoofdstukken: inspiratie/creativiteit + vakkennis + meetkunde. Aan de hand van het logo voor Libeer tuin- en grondwerken leg ik dit proces uit.
Ik volg altijd hetzelfde proces als ik een logo maak. Ik luister naar de wensen van de klant en zet daar dan mijn expertise tegenover. We maken een lijst van kwaliteiten, kenmerken en eigenschappen die ik kan gebruiken om het logo te ontwikkelen. Daarna kan ik aan de slag in 3 fases:

1. zoeken (inspiratie en creativiteit)

2. uitwerken (vakkennis van kleur, vorm en typografie)

3. afwerken (symmetrie en meetkunde).

De kwaliteit van het logo staat of valt met de goede relatie tussen deze 3 fases.

“Alles kan dienen als kiem voor een geslaagd ontwerp”

Start!


Mijn schets- en ideeënboek is mijn belangrijkste tool in deze fase. De gouden regel is om elk idee vast te leggen. Ik kan nooit genoeg schetsen en nota's hebben, want hier worden de concepten geboren waarmee ik aan de slag kan. Een krabbel hier, een woord of gedachte daar. Alles kan dienen als kiem voor een geslaagd ontwerp.

Omdat ik absoluut voor de hand liggende beelden als graafmachines en kranen wilde vermijden, moest ik op zoek naar andere oplossingen. Ik liet me uiteindelijk inspireren door rupsbandsporen en signaallint zoals je ziet op bouwwerven.

Ik experimenteerde ook wat met het profiel van een graafmachine/bulldozer. Maar omdat het niet 100% duidelijk was, liet ik deze piste vallen.Typografie, vorm en kleur


Van bij het begin was het duidelijk dat het een robuust logo moest worden. Voor het lettertype viel de keuze op Gotham black, een modern schreefloos lettertype. Je zou het de Helvetica van de 21ste eeuw kunnen noemen en laat zich zeer makkelijk kneden. Omdat ‘Libeer’ in kapitalen is gezet en het centrale stuk van het logo vormt, moest ik een kleine aanpassing aan de ‘E’ doen: ik zette de 3 armen gelijk. Het is een afwijking die je nauwelijks ziet, maar als je het letterbeeld als één geheel bekijkt, valt het op dat de middenarm korter is dan de bovenste en onderste.Binnen de bouwsector zijn zwart en signaalgeel alomtegenwoordig. Omdat de machines van Libeer als hoofdkleur geel hebben, besloot ik dit over te nemen. Het komt de harmonie en herkenbaarheid van het logo en huisstijl goed uit. Puur zwart zorgt wel voor scherpte, maar ik wou een beetje warmte toevoegen aan het kleurenpalet. Door een donker warmgrijs te introduceren, krijg je een persoonlijker karakter. Altijd goed voor iemand die je moet vertrouwen omdat hij met zwaar materiaal tekeer gaat op je eigendom.

Alles komt samen


Na het schetsen, uitproberen en schrappen komt het moment van de waarheid. Een beetje melodramatisch misschien, maar het zou de eerste keer niet zijn dat ik overtuigd ben van een concept, om het dan toch te laten vallen bij de uitwerking. Het wringt, vloekt of werkt niet. Niets aan te doen… de prullenmand in. Het filmpje hieronder vat mooi de parameters samen waarmee ik rekening hou als ik een logo op punt zet. Toeval bestaat hier niet. Ook al lijkt een ontwerp chaotisch of willekeurig, er moet altijd een logica van compositie en verhouding tussen de delen zijn.Een logo zal altijd afgerekend worden op idee, vorm en duidelijkheid. Sla je de bal in één fase mis, dan zal de rest de boel niet redden. Zonder idee vind je niet de juiste toon voor je design. En als je geen bruikbare elementen hebt, kan je ze ook niet tot een harmonieus geheel smeden. Het beste lettertype ter wereld maakt een flauw idee niet beter en een perfecte vorm gecombineerd met een onleesbare naam heeft geen zin.

“Zonder idee vind je niet de juiste toon voor je design”

Soms vloeien de fases vlot over in elkaar. Soms blijf ik ergens hangen. Maar het systeem blijft overeind. Ik sla geen stap over of ik kom gegarandeerd in de problemen. Of het nu 1 dag duurt of 1 week, om mijn klant de beste opties te geven, moet ik erdoor. Een goed logo is maatwerk en mag geen bandwerk zijn.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page